W czasie instruktażu stanowiskowego piekarza szczególnie ważne jest uświadomienie pracownikowi zagrożeń, które mogą wystąpić w jego pracy. Pracownik narażony jest na wiele czynników niebezpiecznych, szkodliwych i uciążliwych występujących przy wykonywaniu tego zawodu. W artykule przedstawiamy te zagrożenia.
Proces produkcji pieczywa w piekarniach to nie tylko sam wypiek pieczywa, ale także wiele...
Proces produkcji pieczywa w piekarniach to nie tylko sam wypiek pieczywa, ale także wiele różnych czynności technologicznych oraz prace związane z obsługą maszyn i urządzeń produkcyjnych.
Piekarz zna receptury przygotowywania różnego rodzaju pieczywa i wytwarza je niemal od podstaw. Na początku przygotowuje ciasto z odpowiedniej mieszanki mąk i dodatków, a po wyrobieniu i ukształtowaniu czuwa nad...
Przedstawiamy najważniejsze zagadnienia, jakie należy omówić w czasie instruktażu stanowiskowego hakowego - sygnalisty. Od przestrzegania przez pracownika zasad bhp zależy jego własne bezpieczeństwo, ale też osób postronnych czy ładunku lub urządzenia dźwignicowego. Samo przeszkolenie pracownika na stanowisku hakowego z bezpiecznej obsługi danego urządzenia może nie być wystarczające, aby zdobyć odpowiednią...
Instruktaż stanowiskowy przeprowadza się przed dopuszczeniem pracownika do wykonywania pracy na określonym stanowisku .
Przeprowadzanie instruktażu stanowiskowego ma na celu uzyskanie przez handlowca informacji oraz zdobycie wiedzy i umiejętności z zakresu czynników środowiska pracy, ryzyka zawodowego, sposobów ochrony przed zagrożeniami, jakie mogą powodować te czynniki, oraz metod bezpiecznego wykonywania...
Najnowsza nowelizacja Kodeksu pracy wdraża szereg zmian wynikających z dyrektyw unijnych, tzw. dyrektywy work-life balance i o przejrzystych warunkach zatrudnienia. Wprowadza ona aż 23 zmiany ważne dla pracodawców. Prezentujemy je wszystkie w przejrzystej tabeli wraz
z dokładnym ich wyjaśnieniem. Bądź na bieżąco i sprawdź na stronie 5, co się zmieniło w przepisach Kodeksu pracy.
Stosowanie obrabiarek...
„Sprzedaż, marketing, biznes. Reguły i realia” to pozycja obowiązkowa dla osób związanych z szeroko pojętym handlem. Początkującym przedsiębiorcom dostarczy kompleksowych informacji z zakresu sprzedaży i pomoże zbudować swoją koncepcję biznesu, zaś czynnym handlowcom pozwoli uporządkować wiedzę i skłoni do przemyśleń i ewentualnych korekt dotychczasowych metod sprzedażowych.
Autor łączy...