Niezbędnik każdego plantatora kukurydzy. Zawiera szczegółowe informacje i porady fachowców na temat agrotechniki, ochrony, nawożenia, doboru odmian i zbioru kukurydzy. Szczególną uwagę poświęcono omacnicy prosowiance - szkodliwości i możliwościom zwalczania tego agrofaga. Doradzamy, jak odżywić kukurydzę w najważniejsze mikroelementy. Wiele tabel z dedykowanymi środkami ochrony roślin stosowanymi w...
Kukurydza jest jedną z najważniejszych roślin rolniczych w kraju. Powierzchnia zasiewów stale utrzymuje się powyżej miliona hektarów, a to świadczy o jej ogromnym znaczeniu w rolnictwie. Rosnące znaczenie rośliny to też większa potrzeba dbałości o uprawę. Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu rynku Agro Wydawnictwo wraz z pracownikami Instytutu Ochrony Roślin - PIB, Terenowej Stacji Doświadczalnej w...
Czy uprawiasz kukurydzę? A może interesuje Cię uprawa tego gatunku? Czy wiesz, że kukurydza jest wrażliwa na suszę?
Mamy dwie wiadomości dobrą i złą. Zacznijmy od tej mniej przyjemnej. Susza rolnicza może występować coraz częściej, tym samym wpływając na wielkość uzyskiwanych plonów. Według Systemu Monitoringu Suszy Rolniczej prowadzonego przez IUNG w Puławach co roku niedoborem wody objętych są coraz...
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii.
Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie - pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża - jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego...