Od 1 października 2019 r. obowiązują kolejne, korzystne dla pracowników zmiany w PIT. Z 18% do 17% obniżono podstawową stawkę tego podatku jednocześnie podwyższając pracownicze koszty uzyskania przychodów. Pracodawcy po raz pierwszy uwzględnią niższą stawkę podatku oraz wyższe koszty pracownicze już przy wypłacie wynagrodzeń w październiku. Wprowadzenie tego rodzaju rozwiązań w trakcie trwającego roku...
Od 1 stycznia 2016 r. jednostki sektora finansów publicznych będące podatnikami VAT, dokonując zakupów towarów i usług - wykorzystywanych zarówno do celów wykonywanej działalności gospodarczej, jak i do celów innych niż działalność gospodarcza - obliczają kwoty podatku naliczonego na podstawie tzw. prewspółczynnika. Obliczenia te mają charakter wstępny. Po zakończeniu roku należy dokonać korekty odliczonego...
Publikacja omawia zasady ustalania górnej granicy podstawy wymiaru składek ZUS i podatku dochodowego oraz prawidłowego stosowania rocznych limitów podatkowych i składkowych w sytuacjach sprawiających płatnikom składek i podatków największe problemy. Szczegółowo i w przystępny, poradniczy sposób przedstawiono m.in. najnowsze zmiany w zakresie podatku dochodowego od osób fizycznych, jak zwolnienie z...
„Zakładowy Plan Kont” to praktyczny komentarz zawierający omówienie zasad funkcjonowania poszczególnych kont syntetycznych oraz charakterystykę operacji ewidencjonowanych na tych kontach. Opracowanie zawiera przykładową dekretację na każdym z kont. Komentarz uwzględnia nie tylko postanowienia ustawy o rachunkowości, ale także wydanych na jej podstawie rozporządzeń wykonawczych, jak i wiążących...
Publikacja w kompleksowy sposób przedstawia zasady rozliczeń zakupów od rolników po zmianach od 1 września 2019 r. Znajdziemy w niej informacje:
• Jak stosować szczególną procedurę rozliczenia zakupów od rolników
• jak wystawiać faktury VAT RR
• jak powinna być wypłacona kwoty zryczałtowanego zwrotu podatku rolnikowi ryczałtowemu
• kiedy można odliczyć kwoty zryczałtowanego zwrotu...
Pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Od 9 lipca 2019 r. pracodawca, który nie ma możliwości wydania takiego posiłku, może przekazać pracownikom m.in. bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania posiłku albo produktów niezbędnych do...
Pozapłacowe benefity dla pracowników to dziś jedno z podstawowych narzędzi zachęcających do podjęcia pracy w danej firmie i motywujących do pozostania w niej na dłużej. Mogą one mieć różny charakter - dobrowolny lub obowiązkowy, a także różną postać - świadczenia pieniężnego lub przysporzenia w naturze. Pod tymi względami najczęściej są dopasowane do potrzeb osób zatrudnionych. Powinny też być konkurencyjne...