Słowo Regionu jest największym opiniotwórczym tygodnikiem, obejmującym swym zasięgiem powiat strzeliński i gminę Ziębice. Dociera do około 65 tys. mieszkańców. Ukazuje się od początku 2000r. Zajmuje się sprawami społecznymi, lokalną polityką, samorządem, a także kulturą i sportem. Według badań PROFIT Communications z końca 2010 roku 65,5 % ankietowanych uznaje tygodnik Słowo Regionu za pierwsze źródło...
Rozprawa Kamili Gieby jest pracą literaturoznawczą, poświęconą polskiej literaturze tzw. Ziemi Lubuskiej. Autorka analizuje tę literaturę zarówno w odniesieniu do regionalnej kultury literackiej, jak i na tle zjawisk społecznych, ideologii i projektów politycznych, a także życia intelektualnego i codziennego w Polsce po II wojnie światowej. Łączy perspektywę historycznoliteracką z rekonstrukcją dziejów...
Seria prezentuje prace podejmujące nowatorskie interdyscyplinarne badania nad regionalizmem literackim. Jej celem jest ukazanie tradycji literackich badań regionalnych, rozpoznanie sytuacji literatury regionalnej w Polsce i rekonceptualizacja obszaru literaturoznawstwa regionalistycznego w perspektywie nowych orientacji pojawiających się w światowej humanistyce.
„Geografia wyobrażona”...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Podlasia. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na podlaskie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Śląska. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na śląskie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy Państwa...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Mazowsza. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na mazowieckie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Małopolski. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na małopolskie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Kresów Wschodnich. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na kresowe przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla regionu Wielkopolski. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw, które przygotowywało wiele pokoleń Polaków z tego regionu. Stanowią one część jego historii i kultury. Poznacie Państwo przepisy na wielkopolskie przystawki, zupy, dania główne, dodatki oraz pyszne ciasta i desery. Zachęcamy...